DÖŞEMELERDE ARDGERME
Ardgerme betonarme döşemeler her türlü ticari ve konut projeleri , zemin sistemleri için önemli bir faktör haline gelmiştir . Döşeme sistemlerinde iki popüler metod vardır .Tek yönlü plak döşemeler , çift yönlü plak döşemeler . Otopark yapı uygulamalarında , apartman binalarında , ofis binalarında, hastaneler yüksek veya alçak ofis binaları ve endüstriyel yapılarda ekonomik olduğu tesbit edilmiştit .
Bu teknoloji sayesinde geleneksel metodlar ile çözülemeyen çatlama problemi çözülebilmektedir. Ardgermeli inşaat işlerinin büyümesine katkısı olan diğer faktörler şunlardır.
- Uygulamaya dönük basitleştirilmiş daha sade imalat metodları geliştirilmiştir.
- Büyük ölçüde betonarmenin davranışının anlaşıldığı test metodları geliştirildi , yeni kriterlere göre daha ekonomik ve güvenli tasarımlar yapılmaktadır
ARDGERMELİ DÖŞEMELERİN AVANTAJLARI ,
Ardgermeli endüstriyel zeminlerdeki en büyük ekonomi tendonun betonu indüklemesi sonucu olarak azalmış beton levha kalınlığıdır. Daha geniş açıklıklar , daha ekonomik bir kesitle geçilebilir . Ardgerme ile yapı dilatasyon aralıklarıda önemli derecede azalmaktadır. Yapı durumunu göre dilatasyon aralıkları 100 m ye kadar çıkarılabilir. Yapı daha hafif çözüldüğü için temel çözümlerinde önemli ekonomiye gidilir.
Döşeme kolon aralarında bağlanmak üzere kirişlere ihtiyaç duymayabilir . Ardgerme döşemelerde kabloların sıkma basıncı yüzünden çatlaklar sıkışarak kapanır ve çok iyi çatlak kontrolü yapılır.
Basit ve pratikleştirilmiş ürünler ile imalat sırasında önemli bir zaman tasarrufu sağlanır. Kesit olarak küçülen döşeme plağında daha az donatı ve beton kullanılacaktır çoğu zaman betonarme donatı konstrüktif seviyede kalmaktadır.
Daha az dilatasyonu olan döşemeler daha az bakıma ihtiyaç duyacak ve daha konforlu olacaktır.
ARDGERMELİ DÖŞEME UYGULAMALARI ,
Ardgerme takviyeli döşemeler konut sektörünün dışında başka sektörler de kullanılır Bu uygulama alanları şunlardır.
- Yüksek veya alçak ticari binalar.
- Sanayi zemin döşemeleri .( konteyner depoları , Fabrikalar )
- Zemin aktarım yapıları.
- Otoparklar .
- Su tankı döşemesi ve duvarları.
- Enine köprü döşeme plakları.
Ardgerme sistemlerinde iki metod vardır BONDED ve UNBONDED . Unbonded olanlar (Bağlı olmayan , yapışmayan) halat iplikçiğinin üstünde su geçirmez plastik bir kılıf vardır ve içine korozyon önleyici yağ ile çevrilidir. Bu yağlı kılıflı halatlar standart betonarme demiri gibi kalıp içine yerleştirilir. Bonded sistemde ise betonarme demirlerin içine projeye uygun plastik veye metal boş perfore kanallar yerleştirilir ve demirlere bağlanır. Beton yerleştirilir ve gerekli kuvvet kazanıldıktan (yeterli beton gerilmesi) sonra halatlar bu kanallar içine sürüler. Germe işlemine müteakip kanallara , halatların korozyonuna engel olmak için özel bir harç ile doldurulur. Bonded sistemleri genel olarak köprü imalatlarında kullanılır Unbonded sistemleri genel olarak bina ve döşeme yapıları ve zemin döşemelerinde kullanılır .
Ardgerme uygulamalarında halatlar kavisli bir profilde ( çekme gerilmesi diyagramına uygun) beton içinde eksantırik yerleştirilir. Bonded sistemde kullanılan kanal boyutu elde edilecek maksimum eksantırik yüke göre ihtiyaç duyulan halat sayısına göre seçilmelidir.
Unbonded ardgerme işlerinde halat merkezciliği maksimize etmek için beton yüzeyine yakın yer alır . Halat esnektir ve kolayca farklı profillerde monte edilebilir.
Döşeme üzerinde açılacak delikler etrafında kolayca monte edilebilir.
ZEMİN DÖŞEME BETONLARI,
Geniş Topraklarda , mevsimsel su birikintileri , çöken toprak ve uzun vadede kurumaya maruz kalan topraklarda. Ardgerme takviyeli zemin betonları kullanılır . Ard germeli döşeme zemini bir çeşit perçin görevi yaparak sabitlemektedir.
Dagıtım depoları , konteyner terminal tesisleri , demiryolu yük teseleri , Uçak hangar zeminleri , su tutma yapıları , spor mekanları ve radye temelleri bu metod ile güvenle yapılmaktadır.
ARDGERME DÖŞEME TASARIMI,
Ardgerme döşemeler araç tekerleklerine , raf yüklerine , palet yüklerine ve her zamanki gibi kullanılan standart yüklere dayanacak şekilde tasarlanmıştır . Hesaplamalarda daha büyük ağırlıklarda geleneksel döşeme kalınlıklarından daha küçük kalınlıkta plak seçimine sebep olur . Ardgerme plaklar , kompozit şekiler de planlanabilir ( Çelik karkas , betonarme döşeme ). Dokuz metre ve daha büyük açıklıklı yapılarda ard germeli plaklar daha ekonomik olmaktadır. Aşağıda ardgerme döşeme sistemlerine ait avantajlar tablosu ile döşeme tiplerine ait bilgileri bulabilirsiniz.